Herşeyden önce sütlü bir tarif ve karamelli, bir de hafif olması benim lezzet uçuşları geçirmem için fevkalade bir üçlü.
İlk yediğim zamanlar İstanbul’a denk gelir. Bayıla bayıla yemiş, öğrencilik hayatını yaşadığım için de hiç yapmak aklıma bile gelmemişti. Yıllar geçer tabi yemeyeli.
Bir gün Sevgili Emel’in bloğunda görünce aklıma düşer tabi. Yapa yapa artık 2014 yılının favori tatlısı olmayı hak kazandı trileçe.
Bir de vatanında yiyin derim kesinlikle trileçeyi. Kosova sınırlarına girdiğim andan itiabaren trileçe sayıkladım. Tabi kimsenin tatlıyı bildiği yok. Öyle bir anlatmışım ki bütün tur ekibi üşüşmüş pastanede trileçe tabakları uçuşuyordu. İlk Makedonya’da yedik. Oradakini beyenmedim. Ama Kosova Prizren’de yediğim ise hala damağımda iz bırakan cinsten oldu. Müthişti. Hiç bir tatlıyı bir kg yemeyi akıl etmezken kesinlikle bunu yerim diye düşünüyorum.
Bu kadar anlattıktan sonra tarife geçmek lazım diye düşünüyorum.
Hamuru için gerekli malzemeler
5 yumurta -sarısı ve beyazını ayıralım-
10 yemek kaşığı şeker
10 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Şerbeti için
4 su bardağı süt
4 yemek kaşığı şeker
1 paket krema
2 yemek kaşığı süt tozu
Üzeri için Karamel sos
5 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı tereyağ
1/2 paket krema
1 paket vanilya
Yumurtaların beyazı şeker ile krema kıvamına gelesiye kadar çırpınız ve yumurta sarılarını ekleyiniz. Karıştırmaya devam ediniz.
Yağı azar azar ekleyerek karıştıralım. Diğer malzemeleri de ekleyerek tahta kaşık ile karıştırmaya devam edelim.
Dikdörtgen borcamı yağlayıp un serpiyoruz ve karışımı döküyoruz. Fırınım küçük olduğu için 170 derecede yaklaşık 20 dakikada pişirdim.
Şerbeti için malzemeleri bir kapta köpürünceye kadar çırpıyoruz ve dolaba kaldırıyoruz.
Kekimiz piştikten sonra dilimliyoruz ve biraz dinlendikten sonra dolapta beklettiğimiz şerbeti yavaş yavaş aralıklarla üzerine döküyoruz.
Karamel sosumuz için şekeri teflon tavaya koyup karamel oluncaya kadar pişirelim, teryağı ve kremayı hızlıca içine ilave edip karıştıralım. Servis yaparken veya daha önceden kekin üzerine dökebilirsiniz. Hatta ben karamel sosa bayıldığım için bandıra bandıra ye cinsinden soslu soslu yedim yedim doymadım daha…
Bir Arnavutluk tatlısı olarak Balkan Coğrafyasının muhteşem bir tatlısının lezzet uçuşlarıyla baş başa bırakıyorum sizleri…